Nyheter

English

Juli 2018

Championat og premieringer på prøver

Sommeren har så langt bydd på mange hyggelige overraskelser både på utstillings -og konkurransefronten. Både Beretta og Rozzie gjorde det bra på NKK Trondheim i slutten av juni. Rozzie tok der sitt tredje CERT og ble med det Norsk Utstillingschampion på sin femte utstilling. Beretta ble stilt ut for første gang, hun fikk Excellent og ble vinner av juniorklassen (for fullstendige resultat se siden for hundene). Tusen takk til handler Tina Oline Bratsberg Rygge som viste begge hundene helt utmerket! I juli melde vi oss på en apportprøve som ble arrangert av Norsk Breton Klubb. Prøven gikk over to dager, lørdag og søndag, og vi stilte begge dagene. Dette er en prøveform som er kun for stående fuglehunder, og det er ingen av rasen Stabijhoun som har tatt premiering på noen form for jaktprøver for stående fuglehunder her i Norge tidligere. Frem til nå. For både Beretta og Rozzie fikk premiering! Rozzie gikk til en 3.premie i AK (Åpen Klasse) på søndag, og Beretta klinker til med 2.premie i UK (Unghundklasse) både lørdag og søndag! Det betyr at Beretta og Rozzie er de første i verden av rasen Stabijhoun som har fått premiering på en norsk fuglehundprøve. Det var vanskelige forhold den helgen med varmt og tørt vær, og nesten ikke vind, så dette er vi veldig stolte av! Vi håper også selvsagt at vi kan se flere Stabijer på slike prøver i fremtiden, da vi mener dette er en prøve som er godt egnet for rasen. Her kan dere se noen glimt fra utstillingen og prøven:

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

 

Mai 2018

 

Våren er her

Den iskalde og lange vinteren har endelig sluppet taket, og vi nyter nå mer tålelige temperaturer og letter vær. Røytetiden er i gang for fullt, og med varmen kom også Berettas første løpetid. Hun var nylig inne hos veterinær for å få den årlige helsesjekken og vaksine. Alt så ut til å være i skjønneste orden med den spreke ettåringen. Rozzie har nylig blitt operert og ser ut til å være godt på vei mot en vellykket rehabilitering. Hun har hatt en vag halting på en bakfot over lengre tid uten at vi klarte å finne hva det skyldtes. Det var misstanke om alt fra korsbåndbrudd til strekk eller vridning. Etter en omfattende runde hos en spesialist fant vi til slutt ut at hun hadde et lite brudd i en sesamoid-knokkel i en tå. Bruddet var komplisert, og etter å ha gått med det såpass lenge hadde det også dannet seg forkalkninger rundt tåleddet. Etter råd fra spesialistene valgte vi derfor å amputere den skadde tåa, da det gir best prognose for at hun blir helt smertefri. Operasjonen var vellykket, og etter et par uker var Rozzie på beina igjen. Hun bruker den opererte foten helt fint og ser ikke ut til å halte lengre. Litt stiv og støl etter lufteturene, men det vil nok bedre seg etter hvert som muskelmassen bygges opp igjen. Hunder vil som oftest kunne leve helt fint uten en tå, så vi ser for oss at Rozzie blir 100% igjen innen kort tid. Ellers har vi frisket opp litt apporttrening og hatt noen runder med duetrening i det siste. Det virker som alt fortsatt sitter som spikret hos Rozzie til tross for en lengre pause. Beretta har også begynt så smått med apport og tamfugl, og så langt ser det veldig lovende ut. Nå har vi begynt nedtellingen til sommer og ser fram til noen fine dager i fjellet og på hytta fremover.

 

Mars 2018

 

Blåmandag hele uken

Natt til Mandag 12.februar fødte Rozzie en enslig liten tispevalp. Valpen veide bare 184 gram ved fødselen, og virket ellers svak og dehydrert. Til tross for intensiv behandling hos veterinær flere dager på rad og konstant overvåkning døgnet rundt, døde dessverre valpen etter en uke. Det var en tung og utmattende uke med et veldig trist utfall. Årsaken til at det bare kom en valp, som i tillegg ikke var levedyktig er enda ukjent. Det kan være mange forskjellige årsaker, og det er nærmest umulig å finne ut av det basert på rene observasjoner. Derfor er valpen sendt inn til obduksjon så vi forhåpentligvis kan få et svar på hva som forårsaket denne tragedien. En gledelig nyhet er at UK Stabyhoun Association har godkjent et nytt forsøk med hannhunden Arjen på Rozzies neste løpetid. Vi vil avvente den formelle søknaden til vi har fått svar fra obduksjonen. For skulle det vise seg at dette skyldes noe som kan være genetisk/arvelig som slo uheldig ut i denne kombinasjonen, så vil vi selvsagt ikke gjenta den. Uansett så satser vi på at vi får til en vellykket parring på neste forsøk en godt egnet hannhund.

Takk for den lille tiden vi fikk sammen… Sov godt lille venn… ♥

 

Desember 2017

 

Rozzie er inseminert med Arjen (Mac)

Like før helgen i uke 49 ankom de «edle dråper» fra den kjekke engelskmannen vi har valgt ut for Rozzie. Dyktige veterinærer på Anicura Stjørdal Dyreklinikk sørget for at de ble utnyttet på best tenkelig måte. Nå kan vi endelig begynne den spennende ventetiden, og forhåpentligvis starter vi det nye året med gode nyheter. Vi krysser fingrene for at resultatet blir et kull med friske og vakre valper.

sketch-1512848146807399157322.png

 

November 2017

 

Vellykket jaktsesong

Jaktsesongen 2017 går mot slutten, og det ingen tvil om at dette har vært vår mest vellykkede jaktsesong noen sinne. Begge våre Stabijer har vist en enorm utvikling på hver sin måte. Rozzie har briljert med et større, mer aktivt og mer selvstendig søk sammenlignet med fjoråret. Hun har vært utrolig fast i stand, og det ser ut til at hun har sluttet helt med tjuvreisingen som vi så en del av i fjor. Et eksempel er en stand hun fikk på over 160 meter som hun holdt fjellstøtt til jeg kom å ga reiskommando. Flink jente! I tillegg har hun utført flere fine apporter. Ro i oppflukt og skudd har tidvis vært bra, men langt ifra perfekt. Uansett synes jeg det begynner å komme på et akseptabelt nivå for jakt. Lille Beretta var bare 4 måneder gammel da hun fikk bli med på jakt første gang. Fra dag én viste hun stor fugleinteresse, og det gikk ikke lange stunda før hun fikk opp sin første rype helt alene. Hun overrasker med et meget selvstendig og forholdsvis stort søk for alderen, dette lover bra! Hun skjønte også raskt hva som var i vente når Rozzie og Raya tok stand, og var raskt på pletten for å jage opp fuglene. Man kan trygt si at Beretta har spolert noen sjanser for oss på denne måten, men samtidig synes vi det er viktig at en så ung hund får oppleve mye glede på jakten til å begynne med. Likevel ser det ut som hun har begynt å skjønne at hun skal forholde seg rolig, da vi har sett på de siste turene at hun stopper opp og fryser til innimellom når de andre hundene tar stand. Mye lovende å se denne sesongen med andre ord, og det er utrolig gøy å oppleve at mange timer med trening begynner å gi resultater. Nedenfor er en samling med bilder fra våre jaktturer i år, enjoy!

 

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

Juli 2017

Nytt flokkmedlem til Kennel Mirozzie

 

 

Fredag 14.juli tok jeg turen til Stavanger for å hente hjem vårt nye flokkmedlem Anortositts Dine Beretta. Beretta kommer fra samme oppdretter som Rozzie, Kennel Anortositt som drives av Arne og Sølvi Irene Havsø i Hellvik. Beretta har også samme mor som Rozzie, herlige Clarissa. Far er smukke Duplo (StabyWorld´s Duplo Frost Fan Leffe) fra Danmark. Det er flere grunner til at vi valgte å kjøpe vår andre Stabijhoun fra samme oppdretter og fra samme mor. Vi er først og fremst veldig fornøyde med Rozzie som er fra deres første kull, med sitt herlige gemytt, gode mentalitet og gode jaktegenskaper. Vi har et tett samarbeid og god kontakt med Kennel Anortositt, og vi vet hvor mye jobb de legger ned i sine valpekull. De setter mental helse høyt, og jobber for å bevare jaktegenskapene i rasen. Kullet ble mentaltestet og fikk følgende beskrivelse i sin valpeanalyse: «Et flott og mentalt jevnt kull. Flere viser meget gode jakt og bruksegenskaper. Viser gode tilpasningsevner ved nye miljøer. Nye eiere kan nå så langt som eierne evner innenfor all hundesport med disse valpene.» I tillegg er dette en meget spennende kombinasjon mellom to hunder som har god fugleinteresse og gode jaktgener i linjene. Dere kan lese mer om Clarissa og Duplo, samt resten av gjengen i Kennel Anortositt her. Det å ha to hunder fra samme linjer i en kennel er kanskje ikke så vanlig. Men slik situasjonen er for  vår lille rase i dag så har vi ingen betenkeligheter rundt dette. I følge tall fra NVSW (Nederlandske raseforeningen for Stabijhoun og Wetterhoun) bør minst to valper fra hvert kull gå videre i avl for at vi skal se en betydelig fremgang i rasens genetiske variasjon.

 

 

Beretta er herlig, bestemt og tøff lita frøken som ikke ser ut å være redd noe som helst. Hun er hengiven og vennlig, og kommer godt overens med våre andre hunder. Rozzie og Raya tok imot henne med glede, og ser ut til å ha slått seg til ro med sitt nye flokkmedlem. Rozzie synes det er ekstra stas å ha lillesøster her, og ser ut til å ha tatt på seg en slags morsrolle for vår nye lille venn.

 

 

 

 

Juni 2017

Rozzies far Marrondales Yerke imponerer med både «beauty and brains»

Det renner inn med gode resultater fra Rozzies oppdrettere Arne og Sølvi Irene Havsø i Kennel Anortositt om dagen. Rozzies far Marrondales Yerke har virkelig imponert i det siste. Her er hva Sølvi skriver på sin Facebook profil om de siste resultatene:

«I dag mottok vi endelig bekreftelsen på at Yerke også har tittelen International Beauty Champion. Denne tittelen henger høyt, da det er ytterst få Stabijhoun som har oppnådd brukskravet til denne. Yerke er, så vidt vi vet, eneste i Norden av Stabijhoun, og blandt de tre som innehar dette i hele verden av Stabij. Og Yerke kan mer enn se pen ut og finne/hente fugl, i helga ble han den første blodspormesteren i Eigersund Jeger- og fiskeforening. Full tittel/navn ,blir nå : C.I.B, C.I.E. NORD UCH, NL CH, N SE VCH, NORDJV-10, DKV-11,15, NORDV-12 Marrondales Yerke.»

Vi er virkelig stolte over å ha et avkom fra denne flotte herremannen. Vi gratulerer så mye!

 

 

Jaksesongen er spikret

I dag mottok vi siste bekreftelse på søknader om jaktkort, og dermed er årets sesong endelig spikret. I år har vi satset på en noe senere jaktstart enn tidligere. En av grunnene til dette er at vi venter et nytt flokkmedlem i juli, og vi vil gjerne at valpen skal vokse til så mye som mulig før vi starter jakta. Med valp i jaktlaget må vi nok belage oss på noe kortere og mindre krevende turer i år. En annen grunn er det vi de senere årene har hatt uvanlig varmt og tørt vær så tidlig på høsten. En slik værtype er ugunstig for enhver jakthund, og ekstra utfordrende for unge hunder. Varmen gjør jakta slitsom i seg selv, og tørre forhold gjør at det blir minimalt med vitring i terrenget. Derfor har vi lagt jaktstarten helt til slutten av september i år. Vi skal jakte både på statlig og privat grunn dette året, og den siste helgen i september skal vi ha med oss flere bekjente med Stabijer på jakt i Verdalsfjella. Så nå er det bare å begynne treningen for sesongen. Vi gleder oss!

12009804_10207493024106749_7793210934529599020_n14724653_10210633989108911_7259797818553842450_n

Mai 2017

 

Nye treningskamerater i emning

I midten av mai kom 20 vaktelkyllinger til gården. De vokser og trives i fjøset, og vil få tilgang til inngjerdet utearel så snart de har blitt litt større. Når de har blitt flyvedyktige kan vi begynne å bruke dem til å trene hundene. Tamfugl egner seg til innlæring av stand på unghunder, og til trening på- og perfeksjonering av fuglearbeider. Ved å trene på tamfugl får man repeterte og kontrollerte fuglesituasjoner. Fuglene er aldri i direkte kontakt med hundene, og med mange fugler blir øktene jevnt fordelt og gir derfor minimal belastning på hver fugl. Tamfugltrening er heller ikke noe man skal gjøre for ofte, mengdetreningen skal foregå på fjellet.

FB_IMG_1496772454714FB_IMG_1496772445123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggere like this: