Januar 2023
Nyheter flyttes til Facebook
F.o.m 1.januar 2023 vil ikke lenger hjemmesiden oppdateres med nyheter. Heretter vil alt av siste nytt bli lagt ut via vår side på Facebook. Hjemmesiden vil fortsatt oppdateres med planlagte kull, valper, bilder og resultater. Følg oss gjerne på Facebook for å få med deg siste nytt! Link her: Kennel Mirozzie
Juli 2022
Fra vinter til valpelykke
Så kan vi endelig legge en kald vinter bak oss, og nyte en herlig og spennende sommer. Vi har riktig nok hatt en spennende periode frem til nå også, med treningssamling, kurs, tur til Nederland og utstilling. Året startet med treningssamling med fine folk fra Vorstehhundklubben på Songli. Jeg er ikke spesielt glad i snø og vinter, men for første gang skulle vi prøve oss på skikkelig vinterføre, noe som var uvant for både to og firbente. Det skal riktignok nevnes at hundene taklet det mye bedre enn meg. Beretta var kanskje ikke så veldig begeistret over føret, men søker uansett greit gjennom helgen. Corona derimot så ut til å elske det kalde underlaget, og glimtet til med den største søkeradiusen jeg har sett av henne hittil. Fugl fant hun også, vi må bare jobbe litt med å korte ned tiden på utredning. Alt i alt en vellykket treningshelg der Beretta leverer godt og Corona nok en gang viser hva som bor i henne (kan nesten ikke vente til høsten!). Strålende fornøyd med innsatsen til Corona, melde jeg på en jaktprøve i februar. Målet var å få en start i UK før hun fylte 2 år og måtte over i AK. Dessverre presterte hun å tråkke på noe glasskår bare to dager før start, og pådro seg et dypt kutt i labben. Dermed ble det husarrest med bandasje istedenfor. Fryktelig kjedelig, men det kommer heldigvis flere muligheter til høsten.



På kursfrontet har vi ved to anledninger deltatt på fuglehundkurs med Mattias Westerlund fra Hundskolan Vision. En særdeles interessant måte å trene fuglehund på presentert av en meget kunnskapsrik mann. Vi har klokketro på at disse metodene fungerer etter å ha testet de ut over en periode. Spesielt på fordypningskurset var det tydelig at metodene fungerte da vi fikk prøvd hundene ut på duer. Metodene er både enkle og ekstremt effektive, og best av alt, basert på positiv innlæring! Vi gleder oss til å fortsette å jobbe med dem utover sommeren og høsten. Du kan lese mer om Mattias Westerlunds metoder på https://www.hundskolanvision.se/.

På vårparten ventet vi spent på at Beretta skulle starte løpetiden. Hun tok seg god tid, og over en måned forsinket var den endelig i gang. Det skulle ta enda tre uker før hun viste tegn til å være klar for parring, og vi kunne begynne den lange turen ned til hannhunden i Nederland. Reisen var delt opp i både bil, fly og tog, og vi var litt spente på hvordan Beretta kom til å takle det. Bilturen ned til Oslo gikk naturligvis smertefritt, og flyreisen gikk over all forventning. Hun var ganske ivrig etter å komme seg ut av flyburet da vi landet i Schiphol, men ristet raskt av seg flyturen og var umiddelbart klar for nye eventyr. Togturen på ca 1 time ned til Dordrecht gikk også upåklagelig bra, og samme kveld ble det en vellykket parring med Toby bare minutter etter at vi kom inn døra. Toby var en herlig hannhund av passe størrelse med mye energi og meget vennlig gemytt. (du kan lese mer om Toby her). Vi fikk til flere vellykkede parringer på de dagene vi var i Dordrecht, og hadde ellers et særdeles fint opphold blant gjestmilde og hyggelige mennesker i et vakkert land. Vel hjemme startet den lange ventetiden for å få bekreftet drektighet. På ultralyd en måned senere ble det konstatert at turen til Nederland ikke var forgjeves. Dermed var det bare å smøre seg med tålmodighet igjen frem til termindato.



Mens Beretta stort sett har hatt rolige dager hjemme under drektigheten, har Corona vært litt mer på farten. I slutten av mai stilte vi på NKKs internasjonale utstilling i Trondheim i passe surt og vått vær. Ruskeværet var heldigvis ingen showstopper for Corona, som hanket inn intet mindre enn Excellent 1.AKK CK CERT 1.BTK CACIB og BIR fra den internasjonale ringen. Med det fikk hun sitt tredje CERT, og kan dermed bære tittelen Norsk Utstillingschampion! Dette har hun oppnådd etter bare tre utstillinger, flotte jenta vår ❤ Ellers hadde vi planer om å stille Corona på apportprøve i sommer, men tiden strekker nok ikke til med valpekull på gang. Vi får heller konsentrere oss om jaktlydighet og kondisjonstrening, og satse på at hun blir klar til å stille på jaktprøve til høsten.



I slutten av juni var det endelig duket for valpefødsel. Termindato var satt til 26.juni, og sannelig var det også da valpene tenkte seg ut. Etter over et døgn med temperaturfall og oppblokking, satte fødselen i gang på ettermiddagen, under et voldsomt tordenvær. Den første valpen kom ut med en skikkelig tordensmell, og seks timer senere var alle ute. Resultatet ble seks velskapte valper, en hannhund og fem tisper. Beretta er en enestående mor som tar rollen sin meget seriøst. I skrivende stund er valpene allerede 15 dager gamle. Alle spiser godt og legger på seg, samtlige har åpnet øynene og de blir mer og mer aktive for hver dag som går. Vi går en fin og spennende tid i møte med mer og mer sosialisering og miljøtrening etter hvert som valpene blir større. Seks heldige fra valpelisten har fått den gode nyheten om at de har blitt valgt ut, og vi gleder oss til å se hvordan valpene vil utvikle seg i sine ny hjem.

Ellers har avkom fra vårt første kull begynt å levere resultater av forskjellige slag. Flere har gjort det meget bra på utstilling, tre har blitt mentalbeskrevet med gode resultater, og kanskje har vi en ny agilitystjerne på gang i Finland. Bra jobba, vi er så stolte av dere alle sammen! ❤ Vi gleder oss til å følge både unge lovende og nye tilskudd videre utover sommeren og høsten!




November 2021
Unge, lovende og lærevillige
Sommeren er over, høsten og jaktsesongen går mot slutten, og vi kan se tilbake på noen innholdsrike måneder med bratt læringskurve for både to -og firbente. Sommerens apportprøver ble avsluttet med særdeles gode resultater både for Beretta og Corona. Beretta gjorde rent bord på Meråkerapporten, der hun går til 1.premie med full poengscore begge dagene, og blir med det prøvens beste AK-hund! En sterk prestasjon i konkurranse med mange dyktige fuglehunder og førere, og til nå høyeste premiegrad oppnådd noensinne av Stabijhoun på norsk prøve for stående fuglehunder. Corona har hatt litt utfordringer med vannapporten, men etter en liten periode med målrettet trening løsnet det til slutt, og hun fikk sin første premie på Norsk Weimaranerklubbs apportprøve i august. Corona gikk da til en velfortjent 1.premie i UK! Hun gjorde det også svært godt på Fellesutstillinga Midt-Norge i november der hun ble best i rasen og fikk sitt andre CERT, samt meget, meget gode kritikker 😊



Ellers har det gått mye i kondisjonstrening og jaktdressur. Vi har blandt annet terpet mye på avstandssitt, ro i oppflukt og lydighet, noe som ser ut til å ha gitt resultater. Beretta har blitt mer lydhør og samarbeidsvillig, og Corona viser seg å være en meget dresserbar frøken som er ekstremt engasjert når vi skal jobbe.


Vi startet jaktsesongen ganske langt nord i år, nærmere bestemt Godfjord i Sortland. Spennende med nytt og ukjent terreng, men dessvere var det svært lite fugl å se. Nordlandsrypa har nok vært maks uheldig med klekkingen i år, trolig på grunn av en uvanlig kald sommer. Her hjemme har vi heller ikke vært bortskjemt med mye fugl, men noen har det da blitt med hjem i løpet av sesongen. Det skal verfall ikke stå på innsatsen til hundene, som har jobbet meget bra i terrenget denne høsten. Beretta har vist seg fra sin bedre side med mye bedre kontakt enn i fjor. Hun lar seg også bremse relativt mye lettere i oppflukt, og vi har sett mer av fast stand som hun holder lengre enn før. Tjuvreisen er der fortsatt, men jeg får stadig rykke nærmere før hun sprekker, så jeg har tro på at dette blir bra til slutt. Corona har for alvor voknet og funnet fuglejegern i seg, og har vist mye lovende denne høsten. Hun har et for rasen høyt tempo og relativt stort søk, og holder i tillegg god kontakt, så her er alle de gode tendensene på plass. Utover høsten har hun dekket bra med terreng, og funnet brukbart med fugl. På en av de siste turene fikk vi også se en flott stand, som hun holdt helt til hun fikk reiskommando. Dessverre var fuglen fløyet, men det er gledelig å se at instinktet er der uansett. I november deltok vi på en fellestrening på Songli med fine folk fra Vorstehhundklubben. Der ble jeg nesten litt satt ut av det Corona presterte, da hun virkelig tok for seg terrenget som aldri før! Hun var på jobb fra første slipp, brydde seg overhodet ikke om makker, og la opp til flere selvstendige søk med store, fine slag. Beretta var også på jobb og søkte godt, men måtte nok se seg slått av sitt avkom den dagen. Her er det mye spennende å jobbe med fremover! 😊



Som hundefører har jeg naturligvis mye å lære selv også. Hvem skulle tro at måten man fører hunden på har så mye å si? Her har jeg fått noen aha-opplevelser, og begyner å se verdien av å faktisk kunne dette med å føre hund. Både Beretta og Corona har vært meget mottakelige på denne fronten, og lar seg føre veldig lett i terrenget. Det føles veldig allright å kunne få hunden til å søke akkurat der man ønsker det i terrenget.



Utover vinteren har vi ikke all verden på agendaen, så det blir nok noen rolige måneder fremover nå. Kanskje blir det noen treningsturer og utstillinger, men bortsett fra det så går vi en stille tid i møte. Så vi tenker å benytte denne tiden til å begynne å se nærmere på neste planlagte kull, som vi håper blir en realite våren/sommeren 2022. Vi avventer klarsignal på flere lovende hannhunder fra Nederland, som scorer høyt både på gemytt, jaktegenskaper og helse. Forhåpentligvis vet vi mer i løpet av desember. Følg med på siden vår på Facebook for oppdateringer! 😊
Juli 2021
Fra valp til fjells
Så har vi jaggu lagt bak oss halve 2021 allerede. Vi startet dessverre året med triste nyehter, om at insemineringen av Beretta med engelske Mac ikke var vellykket. Dermed ble det ikke noe valpekull på oss i år. Vi er veldig lei oss for dette, spesielt på vegne av alle håpefulle på valpelista. Men vi skal selvfølgelig prøve igjen, og vi takker for tillitten til alle som velger å følge oss videre til neste forsøk. I mellomtiden koser vi oss masse med Corona fra vårt første kull, som har blitt 1,5 år nå. Det er altså så utrolig spennende å følge hennes, og resten av kullets utvikling. Hun har vokst til å bli ei knalltøff lita tispe med mye motor og herlig gemytt. Resultater fra HD -og AD røntgen var helt glimrende (A/A og 0/0), og Embark DNA-test viste ingen doblinger av kjente sykdommer, samt lavere innavlsgrad enn bereget i datatbasen. I mai var både Corona og Beretta gjennom en mentalbeskrivelse (MH), der de begge viste god evne til å avreagere, ingen lydfølsomhet og ingen negativ reaksjon på skudd. Dermed fikk begge gjennomført, og har nå kjent mentalstatus. Corona ser også ut til å ha fått et meget godt eksteriør, noe vi fikk bekreftet på hennes første utstilling i juni der hun fikk sitt første CERT. Mor Beretta gjorde det også bra med Res.CERT. Ellers har vi brukt mye av sommeren til å trene apport. Dette har Corona taklet veldig fint, og hun ble påmeldt apportprøve i juni. Men dessverre måtte hun trekkes da hun pådro seg en kraftig ørebetennelse et par dager før start. Veldig kjipt, men det er sånt som kan skje. Det kommer heldigvis flere sjanser. Beretta derimot stilte til start, og leverte som vanlig meget godt med 2.AK og 1.AK.




I juli deltok vi tradisjon tro på Vorstehhundklubbens treningssamling i Snåsa. Dette var første treningssamlig for Corona som aktiv deltager, så her var det mye nytt å forholde seg til. Men hun taklet dette meget fint, og viste flere gode og selvstendige søk utover helgen. Beretta viste stor utvikling fra fjorårets samling, og var på jobb som rutinert og skolert jakthund fra første slipp. Utrolig gøy å se at vi har kommet så langt, flinke hunder begge to!
Videre utover høsten er det naturlig nok jakt som står i fokus. De neste ukene skal kondisjon skjerpes, dressur terpes og erfaring høstes fra skog og fjell. Det blir en ekstra spennende sesong for Corona, som for alvor har våknet og funnet fuglejegeren i seg. Forhåpentligvis er vi klare og fit-for-fight hele hurven til jaktstart 10.september.
Ved årsskiftet skal vi se nærmere på neste kull. Vi er allerede godt i gang med planleggingen, og har flere aktuelle kandidater på listen. Hvis alt går etter planen, kan vi annonsere for et kull våren 2022. Mer informasjon vil bli lagt ut når vi har fått diverse avklaringer. Følg med på Facebook!
Til slutt vil vi ønske dere alle en riktig god sommer videre, og en god ferie for dere som har det! 🙂
Desember 2020
Vellykket jaktsesong – spennede vår i vente
Året 2020 går (endelig?) mot slutten, og vi kan heldigvis se tilbake og minnes mange gode øyeblikk til tross for at det har vært et mørkt år på mange måter. Det var knyttet mye spenning til årets jaktsesong med tanke på Berettas gode utvikling i fjor høst. I tillegg var dette Coronas aller første jaktsesong, og det er utrolig spennende å følge med på hvordan den første sesongen i fjellet preger valpen. Resultatet ble både litt som forventet og ganske overraskende på enkelte områder.
![20201003_171315[1]](https://ostnevarg.files.wordpress.com/2020/12/20201003_1713151.jpg)
Det som har preget sesongen mest på en positiv måte er det meget gode og skolerte søket Beretta har vist utover høsten. Her har definitivt brikkene begynt å falle på plass, og ekstra gledelig er det å se at hun også har begynt å mestre gode medvindsøk. Jeg var derimot ikke helt forberedt på den store søkeradiusen hun la opp til, og synes til tider det ble litt i meste laget på skogen. Vi la bevisst opp til å jakte mye på snaufjell i fjor høst for å la henne slippe seg mer ut, og stimulere for økt søkeradius. Det kan se ut til at dette er noe som har preget søket hennes mer enn jeg forventet. Beretta er uten tvil en hund som trives best på høyfjellet, stikk i strid med rasens beskrivelse som skog/lavlandshund. Det beviser nok bare at det som sies som rasen er sant: Den blir hva du bruker den til! Javisst gjør den det, for etter noen turer i skogen tilpasser hun seg også der, med en mer fornuftig søkeradius og god kontakt. Utrolig gøy å se hvordan hun lærer seg å mestre overgangen mer og mer for hver tur. Med et skolert og tilpasset søk finner Beretta også godt med fugl. Vi har vel ikke hatt en eneste jakttur uten fugl på vingene denne høsten. Men det er også her forbedringspotensialet kommer frem. Hun er fortsatt noe egenrådig og utålmodig når hun kommer opp i fugl og tjuvreiser en god del, spesielt ute på lange avstander. Vi har med andre ord et stykke arbeid å gjøre når det kommer til å håndtere fuglesituasjoner. Jeg trodde vi var kvitt disse unotene etter fjoårets sesong, men så feil kan man ta. Men så lettlært og tilpassningsdyktig som Beretta har vist seg å være, så har jeg stor tro på at vi klarer å få på plass de siste brikkene her også.


I motsetning til mor Beretta, har lille Corona enda mange ulagte brikker i sitt puslespill. Men vi har nok lyktes i å få på plass mye positiv preging og lagt et godt grunnlag for neste sesong. Corona viser stor fugleinteresse, og legger opp til noen gode og selvstendige søk innimellom. Hun minner veldig om Beretta da hun var på samme alder. Hun har lyktes i å finne fugl på egenhånd, og på sesongens siste jakttur lå forholdene til rette for at vi kunne felle en rype for henne. Knallfin avsluttning på sesongen! Standinstinktet er der, og foreløpig kan det se ut til at hun er litt mer tålmodig i fugl enn sin mor (måtte det vare). Utrolig gøy å være vitne til hvordan jaktlysten bare har blitt større og større utover sesongen. Hun imponerer med god utholdenhet, og et tidvis høyt tempo som jeg ikke har sett mye til i denne rasen.
Jaktsesongen har altså vært relativt vellykket, samt at den har avdekket forbedringspotensiale på enkelte områder. Mye erfaring og brukbart med fugl er høstet inn, og vi gleder oss allerede til å ta fatt på en ny sesong i 2021, med de gleder og utfordringer den måtte bringe med seg.


I mellomtiden ser vi på muligheten for et valpekull på Beretta våren 2021. Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til Covid-19 situasjonen, men det vil forhåpentligvis ikke påvirke planene. Hannhund er allerede valgt ut, og vi vil legge ut mer informasjon om det planlagte kullet ganske snart. Det vil være et forbehold om at restriksjoner på grunn av Covid-19 kan føre til at vi må utsette planene til senhøsten 2021. Dette vet vi forhåpentligvis mer om i løpet av desember.
Til slutt vil jeg rose alle valpekjøpere som har tilbrakt mye tid på fjellet og i skogen med valpene sine i høst. Flott å se at de har blitt preget, og ekstra stas er det at noen allerede har fått til felling for sine unge lovende. Ellers synes jeg dere alle er veldig flinke til å aktivisere og trene hundene, og det er veldig gøy å se hvor flinke de har blitt alle sammen. Bra jobba! 🙂
Helt til slutt gjenstår bare å ønske dere alle en fredfull adventstid, en riktig god jul og et knakende godt nytt år når den tid kommer! ♥
Juli 2020
Ny hverdag med Corona
En litt ennerledes vår har passert, og vi kan endelig sikte oss inn på årets sommerferie. Etter en hektisk valpetid og relativt brå start på hverdagen, ser vi fram til å kunne senke skuldrene litt i noen uker. Alle valpene har funnet seg godt til rette i sine nye hjem, og lille Corona som vi har beholdt ser ikke ut til å savne sine brødre nevneverdig. Hun er en utrolig herlig valp, som du kan lese litt mer om her. Jeg vil gjerne rose alle valpekjøpere for den jobben dere gjør med valpene, dere er kjempeflinke alle sammen! Utrolig artig å følge med på hvordan det går med dere. Her hjemme har vi hatt mest fokus på rutiner og hverdag, så det skal bli deilig å kunne sette av litt mer tid til å trene mer med hundene fremover. Beretta er i fin form etter valpetiden, og har fått litt oppfriskning på apportfronten. Hun gjorde det meget godt på Namdal Fuglehundklubbs apportprøve i juni med 2.AK og 1.AK med 30/30 poeng. Utover sommeren og har vi planer om å være med på treningssamling og muligens en apportprøve til, samt at vi tenker å sette av mye tid til trening i fjellet når båndtvangen oppheves i august. Jeg er utrolig spent på hvordan Beretta vil fungere på fjellet i år, da vi hadde en enormt bra utvikling i fjor høst. Corona skal selvfølgelig være med, og vi skal sørge for at hun får en fin og lærerik første høst i fjellet. Nedenfor er noen bilder fra apportprøven og av de heldige utvalgte som i dag er eiere av 4 flotte hannhunder fra vårt første kull. Ellers vil jeg benytte anledningen til å ønske alle venner, kjente og valpekjøpere en riktig god sommer!
Mars 2020
Valpelykke og omplassering
Så har sannelig en hel vinter snart passert, og den har vært innholdsrik på mange måter. Vi fikk blant annet feiret jul i Finland i forbindelse med Berettas løpetid og parring med Chili. Turen til Finland ble gjennomført med bil og ferge over til Wasa, og gikk helt knirkefritt begge veier. Beretta er en svært behagelig hund å ha med på lange bilturer, alltid klar for å være med på nye eventyr. Oppholdet i Finland la vi opp som en liten ferie, og spanderte på oss hotell i byen Tampere. Vi ble varmt mottatt av Chili og hans eier Satu, som bodde ca 40 minutter unna hotellet. Beretta og Chili kom godt overens fra første stund, og etter å ha «datet» i noen dager ble det en vellykket parring. Vi var veldig spent på om Chili var så fantastisk som beskrivelsen og bildene ville ha det til. Det var han så absolutt, kanskje om mulig enda mer fantastisk! En meget flott herremann med et svært godt eksteriør og usedvanlig trivelig temperament. Juleferien i Finland var heldigvis vellykket, og tidlig på morgenen 28. mars kom 5 velskapte valper til verden. 4 hannhunder og 1 tispe ble resultatet etter en fødsel som gikk helt problemfritt. Beretta ser ut til å takle sin nye hverdag som mor meget bra, og er i god form etter fødselen.
Rozzie har også fått en ny hverdag siden i fjor. Hun fikk nylig påvist artrose i to tær på en bakfot, noe som sannsynligvis skyldes feil/overbelastning i forbindelse med bruddet hun hadde i en tå på den andre bakfoten tidligere. Planen var opprinnelig å amputere da det først så ut til at kun en tå var affisert. Men dessverre var det ikke tilfellet, og amputasjon av to tær vil trolig bare føre til at resterende tær blir ytterligere overbelastet. Dermed var smertestillende og betennelsesdempende neste alternativ. Dette har hjulpet i noen grad, men Rozzie er ikke i stand til å være med på jakt eller lange gåturer lengre. Det ble også etter hvert en utfordring å kombinere Rozzie og Beretta da de nå har to helt forskjellige behov for fysisk aktivitet. Rozzie ble mye alene den ekstra tiden jeg måtte bruke på Beretta, og det er i tillegg vanskelig å finne nok timer i døgnet når man nå er alene med begge hundene. Det ble derfor tatt en tung beslutning om å omplassere Rozzie til en familie som kunne gi henne den tiden og oppmerksomheten hun så inderlig fortjener. Og hun kunne ikke vært mer heldig med sin nye familie, som både har erfaring med rasen og artrose hos hund. Berit Johansen og Rune Larsen fra Oslo er i dag de nye eierne til Rozzie. Ut ifra tilbakemeldingene jeg har fått så har hun tatt overgangen helt problemfritt og trives svært godt i sitt nye hjem, sammen med hannhunden Dizel. De har også fulgt opp med lindrende behandling som ser ut til å ha en meget positiv effekt. Så selv om dette var en ufattelig trist avgjørelse, så var det uten tvil den beste for Rozzie. Vi skal selvsagt fortsette å holde kontakten, og kommer garantert til å stikke innom for å hilse på når anledningen byr seg. Jeg er takknemlig for de 6 fine årene jeg fikk med Rozzie, og er stolt over det vi oppnådde sammen på denne tiden. Minnene skal jeg ta godt vare på ♥



Oktober 2019
Prøver, jakt, fertilitetsutredning og adresseendring
Årets sommer og høst har vært vellykket på mange måter. Beretta har hatt stor suksess på apportprøver med hele 4 x 1.AK Apport. Hun ble altså premiert på samtlige prøver hun stilte på i løpet av sommeren. På sin siste prøve fikk hun full poengscore på alle øvelser og ble dermed medlem i «30 poeng klubben». En sterk prestasjon av en 2-åring som debuterte i åpen klasse i år. På utstillingsfronten har det også vært gode resultater med en Excellent og en Very Good, begge med gode kritikker. Utover høsten har jakt vært i fokus, og dette har vært en særdeles interesant høst med tanke på Berettas utvikling. Hennes potesniale har blitt mer og mer synlig, og hun har utviklet seg i posistiv retning på alle måter. Dressuren har vi også kommet langt med da hun har blitt mer og mer lydhør og samarbeidsvillig utover høsten. Vi er ikke helt i mål enda, men vi har defeinitivt tatt et stort skritt i riktig retning denne høsten.
For Rozzie er ikke alt fullt så positivt dessverre. Hun har begynt å halte litt på en bakfot utover høsten, og veterinæren har foreløpig ikke klart å finne ut hva dette skyldes. Hun går fast på smertestillende og betennelsesdempende, noe som ser ut til å holde smertene i sjakk. Forhåpentligvis finner vi ut av dette snart, og vi krysser fingrene for at det er noe som kan fikses uten at hun trenger å gå fast på medisiner. Hun har også nylig vært inne til en fertilitetsutredning. Der ble det funnet en cyste på den ene eggstokken. Om denne har hatt en innvirkning på hennes evne til å bli drektig er vanskelig å si, men det kan være en medvirkende årsak. Ellers ble det ikke avdekket noe bekymringsverdig i utredningen. Med utgangspunkt i hennes sykdomshistorikk, og det planlagte kullet på Beretta neste år, har vi tatt en avgjørelse om å ikke bruke Rozzie i avl. Hun blir 6 år i 2020, og et eventuelt kull ville uansett ikke blitt aktuelt før våren 2021. Da vil Rozzie være 7 år gammel, noe vi anser som for høy alder for et valpekull. Så for Rozzie sin del vil det prioriteres å få henne smertefri, slik at hun kan leve et godt liv som familiehund og jakthund i årene fremover.
Fra og med 28.oktober bytter vi adresse. Jeg og samboer flytter fra hverandre, så jeg og hundene flytter til huset mitt som ligger litt nærmere sentrum. Her vil hundene fortsatt ha godt med plass å boltre seg på da nesten hele tomten på 850 kvadrat er inngjerdet. Området har også mange fine turmuligheter i umiddelbar nærhet. For hundene sin del vil ikke dette by på så store forandringer. Rozzie er godt kjent med plassen da hun bodde her sammen med meg før vi flyttet til gården. Beretta er ei frøken som takler nye miljøer svært godt, så for hennes del blir nok dette bare kjemepespennende. Berettas kull vil selvfølgelig bli utført som planlagt. Vi tar gjerne imot besøk om noen ønsker å hilse på – ta kontak her. Nedenfor er noen blinksudd fra sommeren og høstens prestasjoner 🙂
Mai 2019
Våren er her
Endelig kom våren med varmere og lengre dager, og man ser plutselig litt lysere på livet. Litt trist er det likevel å tenke på at vi etter planen skulle hatt et valpekull i disse dager. Heller ikke denne gangen ble det vellykket og Rozzie gikk tom. Veldig trist for både oss og alle håpefulle valpekjøpere. Rozzie vil bli midlertidig tatt ut av avlen til hun har vært gjennom en utredning for å finne ut om det kan være en underliggende årsak til dette, eller om vi bare har hatt veldig uflaks. I mellomtiden retter vi fokus på unge lovende Beretta som vi planlegger et kull på våren 2020. Hun oppfyller i dag kravene for avl satt av samtlige raseklubber i Skandinavia. Vi er allerede i gang med å finne egnet hannhund til henne, og så langt har vi funnet to lovende kandidater. Mer informasjon om hannhunden vi kommer til å velge vil bli lagt ut når kombinasjonene er ferdig behandlet av avlsrådet i Svenska Stabijhounklubben. Det vi kan avsløre inntil da er at særdeles god mentalitet, gode jakt -og bruksegenskaper og genetisk variasjon har vært noen viktige faktorer i utvelgelsen. Så nå blir det blir spennende å se om avlsrådet vil godkjenne kombinasjonene.
I mai fikk vi en sommergjest hit til gården, nemlig flotte SE JV-18 Røgild’s Nynne Fenja Kerst Tys. Pudding, som hun kalles til daglig, tilhører Kennel Malentha og skal få være her en periode for å trene litt apport og forhåpentligvis få prøve seg på litt rypejakt etter hvert. Da det ikke ble noe valpekull for oss denne gangen ble det mye tid til overs, og da tar vi gjerne imot gjester som også får litt trening som bonus sammen med våre hunder. Ellers går det mye på apporttrening for tiden også for våre hunder, samt en del jaktdressur og litt søksøvelser. Treningen går veldig bra, og spesielt Beretta har hatt en enormt god utvikling. Kanskje får vi med oss noen premieringer fra prøver denne sommeren også? Uansett så er det deilig å være godt i gang med treningen, og ikke minst å kunne trene ute i varmere vær om dagene! Her er noen glimt fra vårens sprell med hundene:
Januar 2019
Godt nyttår!
Da har sannelig et helt år passert nok en gang. 2018 har vært et år med både oppturer og nedturer. Vi tar med oss både gode og dårlige erfaringer videre, og ikke minst mange gode minner. Vi har hatt en fredfull og rolig jul med mange fine turer til tross for mye dårlig vær. Rozzie og Beretta er i toppform etter en god jaktsesong, og går inn i det nye året 100% skadefrie og friske. I januar starter vi prosessen med det planlagte kullet, og forhåpentligvis kan vi komme med gode nyheter til våren. På årets siste dag hadde vi forferdelig vær her i Trøndelag, men ut på tur måtte vi uansett. Her er noen glimt fra årets siste tur:
https://vimeo.com/308989089
September 2018
Første jaktperiode
Så er vi vel hjemme etter en fin uke med jakt på fjellet og i skogen. Vi har hatt veldig varierende vær med både regn, sol, og mye vind enkelte dager. Hundene har jobbet veldig bra til tross for utfordrende føreforhold enkelte dager, så vi har fått skutt fugl hver dag under jakta. Rozzie har ikke det største tempoet de første dagene, men kommer seg betraktelig utover uken. Hun har jevnt over funnet bra med fugl og viser et godt fuglearbeid. Mange fine apporter har det også blitt. Beretta er som unghunder flest, energisk og utålmodig. Hun har er aktivt og tidvis bra søk, og hun finner mye fugl. Men hun har ikke alltid tid til å vente til vi kommer på skuddhold, så hun har fått mye fugl på vingene uten at det har gitt oss noen skuddsjanser. Noen gode situasjoner har det likevel blitt, så vi har felt et par fugler for henne også. Apporten er det ikke mye å utsette på, godt utført med tanke på hennes unge alder og lite jakterfaring. Alt i alt en vellykket første jaktperiode med fangst hver dag, mange gode situasjoner, mye læring og selvfølgelig en god del hygge og kos. Her er noen blinkskudd fra jakta:
August 2018
Vi utsetter valpeplanene
Etter nøye vurdering har vi besluttet å utsette valpeplanene til neste år. Vi ser nå at Rozzie har behov for å komme i bedre form etter en lengre periode med lite aktivitet etter skaden hun ble operert for i vår. Vi har derfor vurdert det dit at hun ikke er i god nok form til et valpekull akkurat nå. Foten som ble operert har leget 100%, og vi kan ikke se at det påvirker hennes bevegelser på noen måte. Så nå må vi bare jobbe med å få opp kondisen til jaktstart 10.september. Vi ønsker derfor å fokusere på trening og jakt denne høsten istedenfor valper. Vi håper at alle som står på valpelista har forståelse for dette, og dere er naturligvis velkommen til å fortsette å stå på lista til neste år. Vi forventer neste løpetid ca i februar, så eventuelle valper vil være leveringsklare til sommeren 2019. Foreløpig tenker vi å bruke samme hannhund (Arjen) som NVSW har godkjent, men om dette endres vil vi informere om det her på hjemmesiden. Ta gjerne kontakt ved spørsmål, eller ønske om å settes opp på valpelista. Kontaktinformasjon finnes her.

Stabyspecialen 2018 i Sälen
I år startet vi like greit ferien med å kjøre ned til Sälen i Sverige for å delta på Stabyspecialen som arrangeres av Svenska Stabijhounklubben. Dette er en hel uke fullspekket med aktiviteter for enhver smak med dyktige instruktører, og ellers mye sosialt og hyggelig med likesinnede Stabijhouneiere fra hele Norden. Vi meldte oss på en aktivitet som het «Finsliping til ettersøksgrener» to dager på rad. Både Rozzie og Beretta var påmeldt jaktprøve i ettersøkgrenene i slutten av uken, så dette var en fin mulighet til å se hvordan vi lå an med treningen. I Sverige må alle som skal starte på feltprøve bestå etterøksgrenen hvert år for å bli godkjent til start. Deres resultater fra de norske apportprøvene kan dog godskrives, så de er sånn sett allerede godkjent til å starte på feltprøve i Sverige. Men vi tenkte at det var en fin mulighet til å få litt konkurransetrening, og ikke minst få noen nye utfordringer. Hunder som ikke har startet på prøver i Sverige tidligere må starte i unghundklasse (UKL) uavhengig av alder. I UKL er det to øvelser; slepespor og vannapport. Utfordringer ble det også, da det viste seg at svenskene bruker and til vannapport, og kanin til slepespor. Vi har utelukkende trent med kun ryper og skogsfugl, så and og kanin var helt ukjent for dem begge. Beretta hadde heller aldri gått spor før, så dette var en totalt ny øvelse for henne. Likevel gikk treningen forholdsvis bra. De slet begge med å få et godt grep på den tunge anden i vannet, men de fikk den i land på et vis. På slepespor måtte de begge ha litt oppmuntring og støtte for å plukke opp kaninen, men her gikk det også ganske greit etter hvert. Så 2.august stilte vi på jaktprøve i etterøksgrenen arrangert av SvSK med godt mot, men ingen forhåpninger om å få de høyeste poengsummene. Det var totalt 12 startende på prøven, hvorav 8 var Stabijhoun og 4 var Drentsche patrijshond. Prøven gikk over all forventning da Rozzie fikk full score på begge øvelser med 10 poeng på både slepespor og vannapport, og ble med det også kåret til prøvens beste Stabijhoun! Beretta kom like bak med 10 poeng på slepesor, 9 poeng på vannapport og i tillegg ble vi kåret til prøvens beste team! En fantastisk prestasjon av to hunder som bare noen dager tidligere aldri hadde sett hverken and eller kanin før, og heller aldri stilt på jaktprøve i Sverige tidligere. Veldig gøy når alle timene med trening gir så god uttelling. Helt tydelig at mye terping på de grunnleggende øvelsene i apport har lønt seg. Dette var også instruktøren enig i, som forøvrig ga mye skryt til meg og hundene på treningen, og han var spesielt imponert over måten jeg jobbet sammen med hundene på. Veldig hyggelig å få slike tilbakemeldinger! Tusen takk til SvSK for en super Stabyspecial, og ikke minst for en bra arrangert jaktprøve. Håper vi sees neste år! Her er noen glimt fra dagene i Sälen:




Juli 2018
Championat og premieringer på prøver
Sommeren har så langt bydd på mange hyggelige overraskelser både på utstillings -og konkurransefronten. Både Beretta og Rozzie gjorde det bra på NKK Trondheim i slutten av juni. Rozzie tok der sitt tredje CERT og ble med det Norsk Utstillingschampion på sin femte utstilling. Beretta ble stilt ut for første gang, hun fikk Excellent og ble vinner av juniorklassen (for fullstendige resultat se siden for hundene). Tusen takk til handler Tina Oline Bratsberg Rygge som viste begge hundene helt utmerket! I juli melde vi oss på en apportprøve som ble arrangert av Norsk Breton Klubb. Prøven gikk over to dager, lørdag og søndag, og vi stilte begge dagene. Dette er en prøveform som er kun for stående fuglehunder, og det er ingen av rasen Stabijhoun som har tatt premiering på noen form for jaktprøver for stående fuglehunder her i Norge tidligere. Frem til nå. For både Beretta og Rozzie fikk premiering! Rozzie gikk til en 3.premie i AK (Åpen Klasse) på søndag, og Beretta klinker til med 2.premie i UK (Unghundklasse) både lørdag og søndag! Det betyr at Beretta og Rozzie er de første i verden av rasen Stabijhoun som har fått premiering på en norsk fuglehundprøve. Det var vanskelige forhold den helgen med varmt og tørt vær, og nesten ikke vind, så dette er vi veldig stolte av! Vi håper også selvsagt at vi kan se flere Stabijer på slike prøver i fremtiden, da vi mener dette er en prøve som er godt egnet for rasen. Her kan dere se noen glimt fra utstillingen og prøven:
Mai 2018
Våren er her
Den iskalde og lange vinteren har endelig sluppet taket, og vi nyter nå mer tålelige temperaturer og letter vær. Røytetiden er i gang for fullt, og med varmen kom også Berettas første løpetid. Hun var nylig inne hos veterinær for å få den årlige helsesjekken og vaksine. Alt så ut til å være i skjønneste orden med den spreke ettåringen. Rozzie har nylig blitt operert og ser ut til å være godt på vei mot en vellykket rehabilitering. Hun har hatt en vag halting på en bakfot over lengre tid uten at vi klarte å finne hva det skyldtes. Det var misstanke om alt fra korsbåndbrudd til strekk eller vridning. Etter en omfattende runde hos en spesialist fant vi til slutt ut at hun hadde et lite brudd i en sesamoid-knokkel i en tå. Bruddet var komplisert, og etter å ha gått med det såpass lenge hadde det også dannet seg forkalkninger rundt tåleddet. Etter råd fra spesialistene valgte vi derfor å amputere den skadde tåa, da det gir best prognose for at hun blir helt smertefri. Operasjonen var vellykket, og etter et par uker var Rozzie på beina igjen. Hun bruker den opererte foten helt fint og ser ikke ut til å halte lengre. Litt stiv og støl etter lufteturene, men det vil nok bedre seg etter hvert som muskelmassen bygges opp igjen. Hunder vil som oftest kunne leve helt fint uten en tå, så vi ser for oss at Rozzie blir 100% igjen innen kort tid. Ellers har vi frisket opp litt apporttrening og hatt noen runder med duetrening i det siste. Det virker som alt fortsatt sitter som spikret hos Rozzie til tross for en lengre pause. Beretta har også begynt så smått med apport og tamfugl, og så langt ser det veldig lovende ut. Nå har vi begynt nedtellingen til sommer og ser fram til noen fine dager i fjellet og på hytta fremover.




Mars 2018
Blåmandag hele uken
Natt til Mandag 12.februar fødte Rozzie en enslig liten tispevalp. Valpen veide bare 184 gram ved fødselen, og virket ellers svak og dehydrert. Til tross for intensiv behandling hos veterinær flere dager på rad og konstant overvåkning døgnet rundt, døde dessverre valpen etter en uke. Det var en tung og utmattende uke med et veldig trist utfall. Årsaken til at det bare kom en valp, som i tillegg ikke var levedyktig er enda ukjent. Det kan være mange forskjellige årsaker, og det er nærmest umulig å finne ut av det basert på rene observasjoner. Derfor er valpen sendt inn til obduksjon så vi forhåpentligvis kan få et svar på hva som forårsaket denne tragedien. En gledelig nyhet er at UK Stabyhoun Association har godkjent et nytt forsøk med hannhunden Arjen på Rozzies neste løpetid. Vi vil avvente den formelle søknaden til vi har fått svar fra obduksjonen. For skulle det vise seg at dette skyldes noe som kan være genetisk/arvelig som slo uheldig ut i denne kombinasjonen, så vil vi selvsagt ikke gjenta den. Uansett så satser vi på at vi får til en vellykket parring på neste forsøk en godt egnet hannhund.


Takk for den lille tiden vi fikk sammen… Sov godt lille venn… ♥
Desember 2017
Rozzie er inseminert med Arjen (Mac)
Like før helgen i uke 49 ankom de «edle dråper» fra den kjekke engelskmannen vi har valgt ut for Rozzie. Dyktige veterinærer på Anicura Stjørdal Dyreklinikk sørget for at de ble utnyttet på best tenkelig måte. Nå kan vi endelig begynne den spennende ventetiden, og forhåpentligvis starter vi det nye året med gode nyheter. Vi krysser fingrene for at resultatet blir et kull med friske og vakre valper.

November 2017
Vellykket jaktsesong
Jaktsesongen 2017 går mot slutten, og det ingen tvil om at dette har vært vår mest vellykkede jaktsesong noen sinne. Begge våre Stabijer har vist en enorm utvikling på hver sin måte. Rozzie har briljert med et større, mer aktivt og mer selvstendig søk sammenlignet med fjoråret. Hun har vært utrolig fast i stand, og det ser ut til at hun har sluttet helt med tjuvreisingen som vi så en del av i fjor. Et eksempel er en stand hun fikk på over 160 meter som hun holdt fjellstøtt til jeg kom å ga reiskommando. Flink jente! I tillegg har hun utført flere fine apporter. Ro i oppflukt og skudd har tidvis vært bra, men langt ifra perfekt. Uansett synes jeg det begynner å komme på et akseptabelt nivå for jakt. Lille Beretta var bare 4 måneder gammel da hun fikk bli med på jakt første gang. Fra dag én viste hun stor fugleinteresse, og det gikk ikke lange stunda før hun fikk opp sin første rype helt alene. Hun overrasker med et meget selvstendig og forholdsvis stort søk for alderen, dette lover bra! Hun skjønte også raskt hva som var i vente når Rozzie og Raya tok stand, og var raskt på pletten for å jage opp fuglene. Man kan trygt si at Beretta har spolert noen sjanser for oss på denne måten, men samtidig synes vi det er viktig at en så ung hund får oppleve mye glede på jakten til å begynne med. Likevel ser det ut som hun har begynt å skjønne at hun skal forholde seg rolig, da vi har sett på de siste turene at hun stopper opp og fryser til innimellom når de andre hundene tar stand. Mye lovende å se denne sesongen med andre ord, og det er utrolig gøy å oppleve at mange timer med trening begynner å gi resultater. Nedenfor er en samling med bilder fra våre jaktturer i år, enjoy!
Juli 2017
Nytt flokkmedlem til Kennel Mirozzie



Fredag 14.juli tok jeg turen til Stavanger for å hente hjem vårt nye flokkmedlem Anortositts Dine Beretta. Beretta kommer fra samme oppdretter som Rozzie, Kennel Anortositt som drives av Arne og Sølvi Irene Havsø i Hellvik. Beretta har også samme mor som Rozzie, herlige Clarissa. Far er smukke Duplo (StabyWorld´s Duplo Frost Fan Leffe) fra Danmark. Det er flere grunner til at vi valgte å kjøpe vår andre Stabijhoun fra samme oppdretter og fra samme mor. Vi er først og fremst veldig fornøyde med Rozzie som er fra deres første kull, med sitt herlige gemytt, gode mentalitet og gode jaktegenskaper. Vi har et tett samarbeid og god kontakt med Kennel Anortositt, og vi vet hvor mye jobb de legger ned i sine valpekull. De setter mental helse høyt, og jobber for å bevare jaktegenskapene i rasen. Kullet ble mentaltestet og fikk følgende beskrivelse i sin valpeanalyse: «Et flott og mentalt jevnt kull. Flere viser meget gode jakt og bruksegenskaper. Viser gode tilpasningsevner ved nye miljøer. Nye eiere kan nå så langt som eierne evner innenfor all hundesport med disse valpene.» I tillegg er dette en meget spennende kombinasjon mellom to hunder som har god fugleinteresse og gode jaktgener i linjene. Dere kan lese mer om Clarissa og Duplo, samt resten av gjengen i Kennel Anortositt her. Det å ha to hunder fra samme linjer i en kennel er kanskje ikke så vanlig. Men slik situasjonen er for vår lille rase i dag så har vi ingen betenkeligheter rundt dette. I følge tall fra NVSW (Nederlandske raseforeningen for Stabijhoun og Wetterhoun) bør minst to valper fra hvert kull gå videre i avl for at vi skal se en betydelig fremgang i rasens genetiske variasjon.



Beretta er herlig, bestemt og tøff lita frøken som ikke ser ut å være redd noe som helst. Hun er hengiven og vennlig, og kommer godt overens med våre andre hunder. Rozzie og Raya tok imot henne med glede, og ser ut til å ha slått seg til ro med sitt nye flokkmedlem. Rozzie synes det er ekstra stas å ha lillesøster her, og ser ut til å ha tatt på seg en slags morsrolle for vår nye lille venn.






Juni 2017
Rozzies far Marrondales Yerke imponerer med både «beauty and brains»
Det renner inn med gode resultater fra Rozzies oppdrettere Arne og Sølvi Irene Havsø i Kennel Anortositt om dagen. Rozzies far Marrondales Yerke har virkelig imponert i det siste. Her er hva Sølvi skriver på sin Facebook profil om de siste resultatene:
«I dag mottok vi endelig bekreftelsen på at Yerke også har tittelen International Beauty Champion. Denne tittelen henger høyt, da det er ytterst få Stabijhoun som har oppnådd brukskravet til denne. Yerke er, så vidt vi vet, eneste i Norden av Stabijhoun, og blandt de tre som innehar dette i hele verden av Stabij. Og Yerke kan mer enn se pen ut og finne/hente fugl, i helga ble han den første blodspormesteren i Eigersund Jeger- og fiskeforening. Full tittel/navn ,blir nå : C.I.B, C.I.E. NORD UCH, NL CH, N SE VCH, NORDJV-10, DKV-11,15, NORDV-12 Marrondales Yerke.»
Vi er virkelig stolte over å ha et avkom fra denne flotte herremannen. Vi gratulerer så mye!




Jaksesongen er spikret
I dag mottok vi siste bekreftelse på søknader om jaktkort, og dermed er årets sesong endelig spikret. I år har vi satset på en noe senere jaktstart enn tidligere. En av grunnene til dette er at vi venter et nytt flokkmedlem i juli, og vi vil gjerne at valpen skal vokse til så mye som mulig før vi starter jakta. Med valp i jaktlaget må vi nok belage oss på noe kortere og mindre krevende turer i år. En annen grunn er det vi de senere årene har hatt uvanlig varmt og tørt vær så tidlig på høsten. En slik værtype er ugunstig for enhver jakthund, og ekstra utfordrende for unge hunder. Varmen gjør jakta slitsom i seg selv, og tørre forhold gjør at det blir minimalt med vitring i terrenget. Derfor har vi lagt jaktstarten helt til slutten av september i år. Vi skal jakte både på statlig og privat grunn dette året, og den siste helgen i september skal vi ha med oss flere bekjente med Stabijer på jakt i Verdalsfjella. Så nå er det bare å begynne treningen for sesongen. Vi gleder oss!

